Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Aktualizace a Jezevcovy pivně-kulinářské drby

(z 1. ledna 2009)

Pilotní BPH 0. (tzv. Pivní festival): Na hodně vypečené květnové akci v Kočka-landu (bývalé holešovické Výstaviště) bylo - kromě pivka a jídla (které se však nekonalo) - taktéž inzerováno psí pivo. Na podobná marketingová lákadla hledíme s přirozenou nedůvěrou, ale přehled holt mít musíme. A to i když má jít o bestseller v západní Evropě, který si podle výzkumného panelu v Holandsku zamilovalo více jak 90 % pejsků hned od prvního doušku (!). Na Dog Beer, aneb „Připij si se svým nejlepším přítelem“, jsme však narazili až těsně před Vánoci (http://www.dogbeer.cz). 33 cl lahvička působí skoro pivně i s etiketou tlemícího se vlčáka. Kwispelbier je zemí původu z Holandska a ve skutečnosti jde o doplňkové krmivo-výživnou odměnu pro pejsky na bázi hovězího extraktu a ječného sladu. Neobsahuje bublinky ani alkohol a nejlépe prý chutná při pokojové teplotě, která je důležitá pro zvýraznění masné vůně. Před použitím protřepat a pro docílení pěny nutno část nalít, znovu zatřepat a dolévat pěnu. Doporučená dávka je ½ láhve denně. Co na to samotný lišák Bertík? Ujde, ale upřímně zřejmě žádný zázrak. Haf, haf, haf, vrr. Obdobně jako speciální speciál Hemp Valley Beer z Nové Paky (http://www.novopackepivo.cz). Pivo světlé, 0,33 l (alc 4,5 %), ochucené extraktem z konopí, které prý roste ve švýcarských horských údolích. Jura X. Doležal z Reflexu + veverka Huli by měli radost, ale pro pivaře (a asi ani feťáky) to fakt není. Je divné, trochu moc řídké, trochu nakyslé a dost málo pivní. Zkrátka odporné. To už je lepší pivní kosmetika. Páník pravidelně bývá škodolibým Ježíškem zásobován rustikálními dřevěnými kazetami s Czech Beer Cosmetics. Pivní mýdlo (po anglicku Beer Soap), pivní šampon (Beer Shampoo s obsahem obilných výtažků a piva), nebo pivní koupel (Beer Bath, dtto). Výrobce: Beer Tradition Manufaktura Český národní podnik s.r.o (http://www.manufaktura.biz). Páník se sice nejvíce děsí toho, aby si ho někdy nespletli s nabuzlým pěstěným a navoněným metrosexuálem (což opravdu nehrozí) a většinou produktů pro „pány-dámičky“ okázale opovrhuje - nicméně třeba pivní mýdlo si docela pochvaluje. Na vousy paráda. A voní. Ale opravdová pivní koupel v Chodové Plané, nebo Harrachově bude o něčem jiném. Snad se již letos konečně poštěstí.

Černá Hora (BPH I.): Oprava minulé aktualizace: z borůvkové ČH jsme vtipně udělali „modrou lagunu“, nicméně na lahvi stojí Ochucené pivo ležák - Modrá Luna. Tedy „pivo výjimečné svěží chuti, vytvořené z vybraných moravských sladů, žateckého chmele a výtažků z borůvek“ (alc 4,4 % obj.). Děkujeme za upozornění. Další telegrafické zpravodajství ze žižkovského Království. Skoro vše, jak má být. I kompletní vepřové hody 11. 12. Technické problémy před Svátky sice i tady, ale nakonec, kde nejsou. A od 2. 1. se už funguje normálně.

Svijany (BPH II.): Už je to tady. U Bobeše (Lipanská ul.) Svijany, a všechno, prý skončilo. Agónie sice nebyla dlouhá, ale zato nepřekvapivá. Upřímně se těšíme na další nonstop hernu.  Ta „majiteli“ baráku 25 tis. měsíčně jistě vynese. Poblíž, do okruhu maximálně 150 m, jsou totiž - neslýchaně - pouze čtyři, možná již pět. Anebo zkuste další nonstop zastavárnu. Každý Evropan má přece nezadatelné lidské právo svobodně ve tři v noci prodávat autorádia a další evidentní čórku. A jako zfetovaný kosmopolita každodenně vyřvávat po nocích, převracet a zapalovat kontejnery s odpadem, k tomu radostně házet nebezpečné petardy (zdaleka nejenom na Silvestra) na auta, lidi, pejsky, do oken, a všude. Kdo tomu konečně udělá přítrž? Lisabonský pakt (jako druhý díl Mnichovské dohody), socani, ani uslintaní pravdoláskaři a popletení pseudohumanisté to nebudou. Naopak. Nehledě na to, že za kecy o multikulti-, tzv. lidských právech gaunerů, nemakačenků a všelijakých úchyláků se šklebí především dobrý byznys a tučné profity. Musí spořádání Královští Žižkováci vzít právo do svých rukou a všechnu verbeš (nejen) odtud vypráskat? (Páník je krajně znechucen bordelem zejména na, a po, tradičně odporném Silvestru. Letos ještě odpornějším a krajně neveselém. Pumy, rakety, petardy, světlice byly odpalovány každodenně po setmění již od Mikuláše. Ale 31. 12. to přesáhlo všechny snesitelné meze. To má být oslava? A co vlastně oslavujete? Nejspíš dlouhé prachy komediantských „bavičů“, kteří jsou schopni čehokoli a chechtají se Vaší blbosti - poznámka Bertíka). Raději zpět k pivkům. Nicméně velmi, velmi překvapivě během pár dní U Bobeše otevřeno nově. S novým majitelem a zase, asi opět na zkoušku, s dlouhou a každodenní otevíračkou. Prověříme. Loga a nabídka Svijan zatím zůstala. Listopadový comeback úvalského Ríši U bejvalech vyndanejch. Reference na podnik jsou, a to z různých a nezávislých zdrojů, ale stále spíše negativní. Navštívili jsme po půl roce. Svijanský Kníže a Kněžna naštěstí stále, Plzeň již jen flašková a pro echt znalce nechybí G. Trochu více zpustlo, ale staronový personál se poctivě snaží vypudit „hosty“ úrovně desáté cenové. A prý se tady perou již jenom občas. Kníže je ale Kníže. Stále skvělý. Chyběl nám velice, zvláště když další nejbližší je až na brutálně rozkopané Letné či U Rokytky. U sadu, na Škroupáku, páni jistě ocení tradiční želvičky v močítkách (perfektní překlad z francouzského pisser), dříve to bývali gumoví dinosauříci. Výjimečně zde trůní i oklepetovaný sympatický krábek. Ještě více potěší plakátky hlásající, že nepomočená zvířátka jsou k adopci na výčepu za cenu jediné Plzeňské 12. Již kvůli tomu stojí mini-pidi hajzlíky, zato s ohromnými rourami v alobalu, navštívit. A Svijanský Máz se stále obvykle přežít dá. A pomikulášská zvěřina byla slušná. Ba, až parádní. Ani ne moc tuhá. Vánoce v kuchyni jakbysmet. Až na to světlo. Nevidíme nic ani za dne. Haf.  

Polička a Kácov (BPH IV.): U Poličky žádné novinky hodné zakronikování. Klokočníka s Kácovem navštívíme, až se promění personál i mnozí hosté. Možná, že se však masochisticky odhodláme v létě jednou mrknout na zahrádku. Vrr. Blizoučko hostivařské přehrady, na samém břehu Botiče (ul. U břehu 47), však učiněn závažný objev. Restaurace Rybářská bašta (http://www.rybarska-basta.eu). Vedle odpuzujícího loga s agresivním G, inzerované Plzně a černého Kozla (v létě) velmi překvapivě taktéž světlý Kácov 12. Za 26 českých, kalný, kvasnicový. Paráda. Prý je pořád. Originál sklo i tácky. Svatá pravda, která stojí na zadní straně kácovských sklenic - „Dobré pivo, ničím nenahradíš ...“. Konec konců české pivo se již ve středověku nazývalo blahoslaveným. Pejskové v Baště velmi mile vítáni, vodička ihned nabízena. Prostředí nostalgičtější, rozhodně nikterak luxusní, leč útulné. Klídek, pohoda, umístění i atmosféra silně připomíná starý dobrý roztocký hotýlek Maxmiliánka. Znalci vědí a moc litují, že je již nenávratně v pánu. Zde otevřeno denně 11-23. Denně (i o víkendech) hotovky, včetně zvěřiny. Na lístku domácí tlačenka a huspenina, domácí bramboráky, nebo třeba pravé jihoamerické steaky. Kupodivu také něco ryb. Včetně candáta. Sice nemají v listu psanou rýži (k rybkám je nejlepší), ale obsluha se sama nabídne a bez váhání to zařídí. I retro-diskotéky, pro starší a pokročilé, navozující ducha sladkého „zastoje“ 80. let, se tu konávají v pátek, pozdním večerem. Nabízen salónek, v létě zahrádka a terasa s grilováním, možnost ubytování v místě. A všelijaké akcičky, slevy, dva obědy v ceně jednoho atd. Pak, že to nejde. Rozhodně doporučujeme. Třeba procházkou od přehrady. Anebo nejenom sockám poslouží mastná tyč č. 26 (a 22), zastávka Hostivařská, předposlední před konečnou. Odtud je to cca 500 m. Ovšem všechno má vždy háček. Do 25. 1. zde bude rekonstrukce. Majitel provozoval ještě restauraci s kavárnou na Zahradním městě (http://www.zahradnieuforie.cz). Ta se prý již nevyplatí a zavírá se. Nový nábytek odtud bude přemístěn do Bašty. Převeliká škoda, protože zmizí boxy s klubovkami a měkoučkými divany (trochu ošuntělými, což nám vůbec nevadí), navozující příjemnou atmosféru vlakového kupé. Do p... se všemi směrnicemi EU. Kdo o to stojí? Věříme, že nezmizí kácovské pivo. Těšíme se na konec ledna, ale zase s obavami. Vrr.

Budvar (BPH VI.): Dejvická Budvarka před Vánocemi trošku nevyzpytatelná. Kroužek báječný. Ale výjimečně přece jen o kapku méně, a dokonce zplihlý a „nekroužkuje“. Pozor na rezervace částí i celé hospody. V lednu by však měl být zase klídek a všechno při starém. A smažená krkovička zakápnutá Budvarem je přímo božská. A grilovaná šunka také. A pstruh ...

Nymburk (BPH IX.): Kerská Hájenka letos otevřena do 21. 12. Pak až od 21. 2. Leden je v Kersku přece jenom dost, dost mrtvý. A také se zde bude točit další díl Babicových dobrot. Samozřejmě zvěřinových. Popularitu podniku umocnila reportáž televizních novin (okolo 10. 12.) o vojensky organizovaném zásahu speciálních policejních sil proti vařičům perníku v nedaleké lesní chatce. Reportérka vše velmi dramaticky líčila, včetně premiérově použitého vrtulníku místo nedostatečného pouličního osvětlení. Přitom stála před nepřehlédnutelnou Hájenkou. Vnucovaná globalizace ničí i starosvětskou hrabalovskou poetiku. Styďte se. Fuj.

Medvěd, Krakonoš a Štěpán (BPH X.): Povinné hlášení z dříve Krakonošova podniku U radnice (žižkovské) 6. 12.: Na Mikulášském čepu: rakovnický Bakalář 12 (zase chemie a celkově nic moc, a to nejen tady - promiň, patriote Tošíku); Postrižiny (světlý Nymburk 11, standard  drží pořád, ale třeba v kerské Hájence nám sedí o dost více); Černá Hora borůvková (ne moc sladká, asi i celovečerně pitelná a některými zde již fanaticky vyžadovaná, ale pro nás fakt jenom občasná kuriozita); Holba Šerák 12 (jde o přepis p. vedoucího na tabuli, je to klasická 11, Šerák je Šerák, ale nefiltrovaný by byl lepší); Holba Vánoční polotmavá 14 (možná i trochu zajímavé, ale původně personálem avizovaná síla 11 je na místě více, bylo to dost naředěné, a zřejmě šlo o Šerák Speciál 13,51 % v polotmavé verzi, Šerák má totiž 1351 m.n.m.) a především nečekaný Berounský Méďa. Před pár dny tradiční Medvěd světlá 11, do 5. 12. tmavá 13. A dnes prý speciál světlá 14. Dobré, ale v berounské stylové nádražní sběrně kovošrotu je to celkově o něčem jiném. A upřímně - oproti 11 rozdíl moc nevidíme. Dovětek: Opat zde již, bohužel, nebude (ve zdejší interpretaci díky blbostem broumovských) a kmenový Krakonoš už jenom občas. Divné. Vrr. V karlínském Pivovarského klubu Křižíkova 17o na čepu zajímavosti, třeba varnsdorfský Kocour AIPA. Před Vánoci zde avšak tradičně ve znamení spíše tmavých a polotmavých, a silnějších, a super-silných, pivek. Ale řadu dní poprvé chybí neodmyslitelná klasika - místní Štěpán. Prý se mění technologie a bude se vařit jinde. Prý má snad být ještě lepší. S obavami tomu ale moc nevěříme. Každá změna je k horšímu. Vrr, vrr.  Nicméně na http://www.gastroinfo.cz/pivoklub, od doby těsně před Vánocemi, již zase Štěpán figuruje. Vše prověříme a již se těšíme na premiérovou klubovou hostinu „Pivo v poháru i na talíři“ koncem ledna. Pivko samozřejmě do vysoké gastronomie patří. Vivat Slow Food. Haf. 

Dětenice a Český Ráj (BPH XI.): Nic převratně nového. Aspoň kdyby se to nezhoršilo. 26. 12. typicky naprosto všude zavřeno, kromě Svijanské pivovarské hospody. Ta však velmi rafinovaně otevírala až od 14 hodin, což kolem poledne s nadávkami nechápalo mnohem více návštěvníků než jen naše posádka. Výjimkou jsou komerční Dětenice. Obsluhující děvenka půvabná a přerozmilá, dětenické pivko tradičně chutné, jehněčí a jelení krmě vydatná, leč ceny vskutku nemírné. O jejich pobočce U Brabanta na Malé Straně nemluvě. Bez domácího pivka a ceny ještě nejméně o třetinu napruženější. Předražené i pro movitější cizince. To už je čirá zlodějna. 26. 12. desítky zoufalců v autech, vlacích, pěšmo i na kolech hledalo nejenom po Českém Ráji jakékoli občerstvení, včetně řady zahraničních hladovců i celých autobusů. Chápu večer 24. 12., snad i 25. 12., ale aby čeští pohani tahle „světili“ celé Svátky? Nehledě na to, že i na Žižkově bylo zavřeno taktéž skoro všude. Typický je přístup na Hrubé Skále, nebo v Helikaru pod Kostí. Majitel nechává zavřeno, že by prý nikdo nepřišel a současně neustále kvílí, že jsou malé tržby a velká krize. Obdobně v nesčetných, nejen venkovských, hospodách po celých Čechách neseženete naprosto nic k jídlu, ani párek, sejra či kousek chleba bez tlačenky. Prý proto, že si to tam nikdo nedává. Páni hospodští a restauratéři, nejste náhodou hloupí, neschopní a hlavně strašně líní? Ono je to totiž často úplně opačně. Hosté do podniku nechodí proto, že je pořád zavřený a neobjednávají si, protože nic nemáte. Vrr, haf.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář