Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


LXVIII.: Únětické teče!

Bertíkova Pivní Hlídka LXVIII.: Staronové Únětice, (ne)resuscitovaný Podkováň a pivní moudra

Jsem welsh corgi pembroke Jch. Albert ze Sokolovce, pro laskavé p.t. čtenáře lišák Bertík. S páníkem Jezevcem mapujeme pivní revír Královského Žižkova a široširého okolí. Letní díl měl být věnován oživení Podkováně ... Nicméně bombou je další velký objev  únětické kultury. A úvodem i něco mouder. 

„Pivo je důkazem, že nás Bůh miluje, a chce abychom byli šťastni“ (Benjamin Franklin). „Je mi líto lidí, kteří nepijí. Ti, jak se ráno probudí, tak stejně mizerně se budou cítit celý den“ (Frank Sinatra, v obdobném duchu též W. Churchill či M. Kalousek). „To pivečko je věru nebeský dar, všechny trampoty vede na zmar a dodává kuráže ...“ (Pijácká z Prodané nevěsty). „Pije žena, pijou děti, ještě kůže na teleti, pije žena, piju já, ještě tele kůži má!“ (národní píseň z Chrudimska). „Pivo pro zdravé, víno pro choré, mléko pro telata“ (staročeský lékařský předpis). K nesčetně dalším, léty prověřeným, hospodským moudrostem náleží namátkou: „Hlad zapiješ, ale žízeň nezajíš“, „Kde je pivovar, tam netřeba pekaře“ nebo „Voda - toť melancholik, víno - sangvinik, pálenka - cholerik, pivo - flegmatik“. Haf.

Pivovar Podkováň z obce Kováň na Mladoboleslavsku byl podivný vždycky. Někdy fungoval, jindy nikoli. Vaříval údajně pro jiné ... Občas třebas v pojizerských Benátkách jsme podkováňským hasívali žízeň. Někdy šmakoval, jindy končíval v kanále. Pivovar má přitom patřit k nejstarším v Čechách, se založením LP 1434. Pak prošla staletí a v minulosti nedávné probíhaly tahanice o vlastnictví, finanční problémy, konkurz ... V roce 2003 má být odkoupen českou firmou s izraelským kapitálem (což také cosi naznačuje), vaří devět druhů piv a stáčí i několik vod pramenitých. Ani se už nepamatujeme, kdy jsme podkováňské zkusili naposledy.

A jdou zvěsti, že Podkováň údajně skončil totálně a nadobro. Snad již po tři roky byl  provoz úplně zastaven. A vlastně nás to ani moc nemrzelo. Zcela nedávno ovšem tiskem procházejí informace, že Rusové investují 30 mega do jeho totální obnovy. Vyměněno mělo být kompletně celé zařízení. Za nejmodernější. Ruští investoři mají pivovar ovládat přes jakousi rakouskou firmu. Nový Podkováň se má údajně soustředit na kvalitu, s plánovaným výstavem kolem 30 tis. hl. A export prý nemá být to hlavní. Což poněkud překvapuje. Ruští investoři pohybující se v oblasti českého piva obvykle chtějí hlavně zvýšit vývozy do Ruska.

Ruské investice přitom začínají mávat i s rakovnickým pivovarem Bakalář. Během roku sem mělo být zainvestováno přes 60 mega. Pivovar Rusové kupují prý ve zbědovaném stavu od jiného ruského majitele. A pivovar má mít i nový název - Tradiční pivovar v Rakovníku. A nové lahve, nové etikety. Vše má být představeno během června. Moc důvěry ovšem nebudí, že majitel do Rakovníka přivedl prý výraznou manažerskou posilu. Bývalého šéfa Krušovic. Vrr. Další průmyslový pivovar chystá další ruský podnikatel v Kynšperku nad Ohří. V létě se chystá otevření desítky let zavřeného pivovaru, který má ještě doplnit stylová restaurace. Hovoří se i o záměrech ruských peněz ohledně nového minipivovaru v Praze. Haf.

Zpět k Podkováni. Stáčení piva mělo začít počátkem června. A na květen je plánováno představení resuscitovaného pivovaru na klubové seanci v karlínském Pivovarském klubu Křižíkova 17º (http://www.gastroinfo.cz/pivoklub). Účast na 100 % slíbena, včetně ochutnání nových produktů. Pak ovšem změna - pivko není k dispozici a přesun akce na 14. 6. Ovšem ze strany podkováňských účast opět odvolána. A telefony neberou ... A. Dočkal volí program náhradní a zve zástupce Samsona. O něm ale až jindy. Podkováň podivnost opět potvrdil. Vrr.

Ale už na notu daleko, daleko veselejší. O obci Únětice, únětické kultuře, a hlavně o únětickém pivovarství, proslulé únětické desítce i chvályhodném úsilí o obnovení tradice únětického pivka poreferovala loni BPH č. 58. Nevěřili jsme, ale už je to tady! Znovuotevření Únětického pivovaru (www.unetickypivovar.cz) slavnostně proběhlo 11. června LP 2011. A obicyklovaný reprezentant BPH chybět samozřejmě nemohl. Ve vzduchu totiž visí naprosto kardinální, přímo hamletovská, otázka. Bude či nebude Únětické pivo lepší než sousední Suchdolský Jeník? Ač rodem Suchdoláci rádi uznejme, že únětické zatím na body jasně vede.   

Připomeňme, že Únětický pivovar byl založen pravděpodobně roku 1710. Ale první ověřená zmínka o únětické výrobě pivka pochází již z roku 1557. Pivko se tady vařilo až do znárodnění v roce 1949. Druhá polovina 19. století přináší největší rozkvět, kdy místní parostrojní pivovar je dokonce třetím největším ve smíchovském okrese. Zbytky pivovaru před časem koupilo pár nadšených přátel, provedli rekonstrukci i jisté modernizační změny, leč s cílem maximálně zachovat duch místa. A navázat na slavnou tradici únětického, hlavně tradiční desítky. Výroba piva je po 62 letech obnovena na jaře 2011. 4. 4. začíná instalace technologií. 15. 5. je uvařena první várka. A 11. 6. v 11 hod. je naražen první sud v pivovaře. A tentýž den, ve 13 hod., je naražen i první sud v hospodě - a to U zvířátek v Roztokách.

Začíná se vařit Únětická desítka a Únětická dvanáctka. Plánovány jsou občasné Únětické speciály, kdy p. sládek má zálusk především na tmavé, které by ale bylo hořké. Do vínku si noví provozovatelé dávají poslání, že hodlají vždy vařit poctivé a dobré české pivo. A to s dodržováním „zákona o čistotě piva“, s použitím klasických postupů, pouze z pivovarských surovin českého původu a v péči kvalitního a kvalifikovaného personálu. Na vlastenectví je tady dbáno příkladně. Vychází se přitom z tradic staročeského piva a záznamů o něm. Nicméně původní výrobní postupy piva z Únětic se nezachovaly. Nové Únětické pivo 10° i 12° je tradičním českým pivem bez přídavků, náhražek, konzervačních a stabilizačních látek. Nemá (a nesmí) jít o pivo EU, resp. o bezpohlavní globální prefabrikát. Osobitost a kvalita především. A tak je to správné, tak to má byť (jak říká jistý tragikomický lampasák z Černých baronů). A je i správně hořké (jak říkáme my a hlavně, jak říká p. vrchní sládek).

Cílem je i povznesení dříve oblíbené desítky, která se v posledních letech stává jakousi popelkou. Během 3 - 5 let mají únětičtí v plánu dosáhnout roční produkce kolem 10 tis. hl. výrazně hořkého piva. Část, na přání odběratelů, chtějí ale i pasterizovat. Podstatná je přitom hořkost jejich pivka. P. sládek má hořké i desítky tuze rád. I tímto jdou proti současným trendům - spotřebiteli prý hořké nechutná ... A nebo, že by to bylo tím, že chmel je drahý ... 

Na otevření pivovaru se sešlo lidí i cyklistů dostatek, do večera i počasí přálo vydatně. Lehce a rádi odpustíme mírné zmatky ve frontách. Atmosféra byla příjemná a pivní. Točily se nefiltrované 10° i 12°, opékaly domácí klobásky atd. A pivka? Osobitá, hořká a řízná. Moc dobrá. Šťavnatá, optimistická, dělají dobrou náladu. Desítka se může jevit někomu hořčí, nám však šmakuje snad ještě o chloupek více než dvanáctka. O žádnu vodičku se přitom nejedná a chmelový ocas je přímo božský a nádherně dlouhatánský (Možná, že i zatím neotřesitelné prvenství desítky z Chýně se velmi povážlivě otřásá). Dvanáctka má být s tmavším zlatavým nádechem a plnotučná. Tmavost ani nezaznamenáváme, leč sílu a hořkost ano. Fajnovost.

 Plánován je Pivovarský výčep na humnech, kde se bude čepovat přímo z výroby. A k zakoupení má pivko být i v pěkných láhvích, s porcelánovou zátkou. A přítomno zde i něco jídla k pivku. S produkty a surovinami od regionálních dodavatelů. Otevřen měl být už 11. 6., nicméně zatím se ještě připravuje a upravuje - zase prý debilní normy debilní EU. Vrr.

Stíháme ještě i naražení soudku s 12° v půvabné a útulné zahradní roztocké hospůdce U zvířátek, s černohorským sortimentem. Zúčastněn je tady i sympatický ředitel p. Š. Kadlec a sympatický vrchní sládek p. V. Černohorský. Slavnost okamžiku umocňuje muzika a pivní křest nového člena místního klanu - kozy Máni. Únětický pivovar, povstalý jako Fénix z popela, se stává kozím kmotrem. Na oplátku únětičtí dostali symbolické klíče od hospůdky.    

Dodejme, že 11. 6. ve 14 hod. byl naražen první sud ještě v restauraci Zahrádka na hřišti Tuchoměřice. V pivovaru probíhaly exkurze, divadelní merenda pro děcka i dospěláky, koncert v pivovarské stodole atd. Únětické pivko nebude chybět na řadě dalších akcí tady, i v okolí. A čepovat se má v Úněticích, Statenicích, Černém Vole, Roztokách, Lysolajích, Liboci (U džbánu) nebo v Bubenči (Piraňa). Mrkněte na www. A pro neználky - jakpak do Únětic? Z Masaryčky dráhou do Roztok a 4,6 km údolím Tichého potoka. Nebo ze Suchdola 3,3 km. Pro lenivce je možno z Dejvické busem 355 dojet přímo do zastávky Únětice, obecní úřad.

Únětickým nadšencům (ale nejenom jim) - Dej Bůh štěstí! Haf. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Únětice

(Luděk, 15. 6. 2011 17:54)

Pěkný text, jako vždycky. To jsme se tam, v těch Úněticích, o sobotě kol polodne potkali, či spíš míjeli. Škoda, měl bych jednu otázku, holt si ji nechám na jindy.