Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Bertíkova Pivní Hlídka LV.: A zase skončila doba Oktoberfestu - mnichovského, mnichovického i karlínského ... 

Jsem welsh corgi pembroke Jch. Albert ze Sokolovce, pro laskavé p.t. čtenáře lišák Bertík. S páníkem Jezevcem mapujeme pivní revír Královského Žižkova a široširého okolí. Dnešní část - původně to měl býti cestopis - cílí na 177. ročník mnichovské komerce. Neopomíjí ani 2. ročník karlínského brášky.

„O´zapft is!“ („Je naraženo!“). Takto tradičně, přesně ve 12, do natěšeného davu, s dřevěnou palicí v ruce, zvolal mnichovský primátor Christian Ude dne 18. září LP 2010. Tradiční naražení prvního sudu zahajuje nejznámější akci svého druhu. Proslulý, a komerční, Oktoberfest. Prý jubilejní 200. ročník. Letos i premiérově nekuřácký. V pivních megastanech zakázali kouřit (leč smrdí to tam teď více). Co si vylízané euromozky a orwellovští samozvaní „ochránci“ vymyslí příště? Asi zakážou pivko. Vrr. Stejně to dvoustý fest vlastně vůbec není. 200 roků uplynulo od prvního (a od svatby jednoho prince s jednou princeznou) a zatím se jich konalo 176. Absentují roky válek, krizí či cholery. Takže fakticky letos ročník No. 177. A obdobně jako Říjnová revoluce proběhla v listopadu, tak i Oktoberfest se konává už v září. 

Jako vždy nechybí tupláky (zase podražily), macaté baby s hlubokými výstřihy, bujarý zpěv i bujará pivní zábava, přeplněné ulice, německá preciznost a sličné šenkýřky v dirndlech. V bavorském kroji zapózovala i copatá Pariska Hiltonovic. Globálně proslulá coby skromná, šetrná, ostýchavá a cudná hospodyňka. Zlatavě slaďounká (Fintila se ovšem marně, neboť páník cílí na nevěstinky bohatší. A stejně to určitě byly levné plagiáty made in China - pozn. Bertíka). Na zahájení ve stanu Schottenhamel pozdvihl sklenici také Karel Gott (mit uns). Sice bez Májy, zato se doznal k lásce k pivku a k božskému uctívání norimberských klobásek.

Na Theresienwiesn je stan Schottenhamel největší a staví se již od roku 1867. Tehdy se však do nově otevřené restaurace Michaela Schottenhamela nevešlo ani 50 hostů. Dneska slavnostní stan, včetně pivní zahrádky, nabízí až 10 000 míst. Dalším veleznámým je stan Hofbrau-Fezelt a hlavně Augustiner-Festhalle, oblíbený u většiny místních. Augustiner přitom používá dřevěné sudy místo ocelové nádrže (a svá pivka nikam jinam zásadně nedodává). Nechybí ani stan Weinzelt, který nabízí 15 druhů vína. K tradičním festovým pokrmům náleží schweinshaxe, hassenpfeffer, schlachtplatte nebo tradiční jelita a veliké lahůdkové preclíky.

Tradiční jsou též pouťové atrakce, s kořeny z 19. století. Mnohé se provozují již pouze při festu. Zlé jazyky ale hovoří o pseudofolklóru i o mafii kolotočářských rodin (mnichovští Kočkovi?). Známý je kolotoč Krinolína s dechovkou. Plošina se houpá do rytmu valčíku a pohyby připomíná krinolínu - obručovou sukni, populární kolem roku 1860. Od roku 1910 fungují Čertova kola. Centrum tvoří stále rychleji rotující okrouhlá plošina, kde se lidé snaží udržet. Pro obveselení je sem na kladce spouštěn velký, těžký, leč měkký míč. Nechybí bleší cirkus, věžovitý tobogan, Starobavorský střelecký stánek. A muziku tvrdí bavorská popmusic.

Pořadatelé letos 17 denního megafestu (18. 9. - 4. 10.) ohlásili rekord v počtu vypitých mázů. Odhadem přes 7 miliónů litrů - o což se přičinilo asi 6,4 miliónu návštěvníků. S cenami litrového tupláku (mázu) EUR 8,30 až 8,90. Drby o vzniku a historii, ale i současnosti komerční megachlastačky již neopakujeme a zapomětlivé navigujeme na BPH č. 29. Haf.                                

„Votoč to!!! Do Mnichova!!! Bang!!!“. Kdo by neznal legendární rozkaz Oldy Vlacha ve své životní roli gangstera, feťáka, dealera, podvodníčka a notorického příživníčka Karla Vondřicha. Spolu s Taťánou Svídnickou lstivě unášejí letadlo ČSA, zabíjí pilota a přistávají v kapitalistickém Mnichově (legendární díl 29. Mimikry legendárního Eposu o Zemanovi). 

Skoro tahle nějak jsme si představovali nahlédnutí na letošní (ne)jubilejní mnichovský pivní festival. Místo éra však německý vůz a namísto nebohého kapitána Mičici náš kolega. A ani žádných výhružek by vlastně nebylo vůbec potřeba. Kolega děsně rád řídí a především je celoživotním totálním abstinentem. A vloni mu grilovaná kachna i koleno ve stanu Paulanera zachutnaly. Ideální kombinace pro návštěvu Oktoberfestu. Už to bylo naplánované a už jsme se odhodlali na pár hodin opustit jezevčí Žižkov. Nevyšlo to. Čili zase jen zprostředkovaně.     

Úvodní poprázdninové klubové soustředění v karlínské pivní základně Křižíkova 17o (http://www.gastroinfo.cz/pivoklub) 21. září bylo tématicky zaměřeno právě na Oktoberfest. Setkání slibovalo ochutnávku německých a světových piv. I pivka festová - pro klubovníky během akce tuplák za cenu půllitru (Tedy cosi jako ve 3. díle Slunce, seno & etc., kdy bylo pivko zdarma během projevu). A nezapomeňme, že v sobotu 18. 9. též zahajoval „2. ročník K.O. čili Karlínského Oktoberminifestu“. Na čepu opět tři orig mnichovská pivka a nabídka typických specialit. Na rozdíl od Mnichova, za loňské ceny. Máz CZK 175 a půllitr CZK 95. Hosté ve stylovém oblečení (tj. pánové lédrhózny, dámy dirndl) samozřejmě s 20 % slevou.

Na K.O. se zase točil světlý Paulaner - 13° Märzen, světlý Löwenbräu - 13° Märzen a polotmavý Hacker Pschorr - 13° Märzen. Stupňovitost 13 - 14º a ABV kolem 6 %. Ochutnat se festová pivka sice musí, leč upřímně: První dvě žádný zázrak. Hacker ujde, avšak sotva průměr. Jen kvůli tomu jezdit do Mnichova? Za EUR 8,90 za máz? Vrr.  

V Karlíně se během K.O. stolují tradiční pokrmy: bratwurst, leberkäse, currywurst mit pommes, germknödel a nově též obatzda. Hotovky jsou rozšířeny o další jídla z bavorských restaurací: hnědá polévka z volské oháňky, volské maso vařené (křenová omáčka, císařská zelenina, brambory), marinovaná hovězí pečeně (bavorské bramborové knedlíky), vepřové plíčky (bavorské kulaté houskové knedlíky), bavorská klobása na grilu (zelí, brambory) a coby stylovou sladkou tečku povidlový knedlík se skořicí a cukrem. Vše za ceny do stovky. 

Na klubovém večeru došlo na požitky těla i ducha. Ochutnávala se obatzda, náležející do stálého repertoáru bavorských pivnic. Tedy pomazánka z pivního sýra na topinkách. A bavorská sekaná čili leberäse (v překladu tedy játrový sýr). Příznačné je, že přitom nesmí obsahovat játra ani sýr! Byla dochucena bavorskou hořčicí, kterou se pokusili karlínští sami připravit. Podobá se kremžské, je pikantní, leč zjemněná medem. Obé chutné a povedené.

Pivní polyhistor p. Pavel Borowiec poutavou fotoprezentací poutavě představil největší pivní komerční akci na glóbu. Co k ní neodmyslitelně patří? Velké (asi 14) a malé stany a pivka výhradně mnichovská. A žádnou šanci tam proniknout přitom nemají ani někteří oblíbení mnichovští producenti. Ve velkých stanech se točí jenom pivko z mnichovské „Velké šestky“ (a tři z nich byly v Karlíně). Stany jsou v reálu obrovskými fortelnými stavbami, mají též i galérie a ty největší pojmou tisíce pijáků. Na večer je však prakticky nezbytná rezervace. Zvláště večerní atmosféra pivních megastanů je magicky (a obrovsky) festová i festovní.

 Znakem Oktoberfestu je totiž velký, ba obrovský rozměr. Obrovským množstvím lidí počínaje. A tradice. Pivko se zásadně pije z litrových mázů. Výjimkou je weizen. Máz je míra častá v bavorských, resp. franckých hospodách. Tam bývají mázy kameninové, na festu více komerční sklo. S logy. Uprostřed stanů vyhrává bavorská dechovka. Plní funkci nejen hudební. V pravidelných (přesně dohodnutých) intervalech vybízí k připíjení, jemuž hromadně podléhají domácí i cizinci. Prosit! Neodmyslitelně k akci patří i krojované silné dámy roznášející spoustu mázů najednou či rožnění voli (včetně jména a životopisu grilovaného zvířete!). V roce 2011 Oktoberfest proběhne 17. 9. až 3. 10. a v roce 2012 22. 9. až 7. 10. A p. Borowiec neopomněl připomenout (nejenom šetřivému p. Kalouskovi), že v Německu (a Bavorsku zvláště) stát provozuje pivovary. A dobře! Haf.  

Další host večera p. Petr Janík poreferoval o pivní světové scéně se smutným mottem: „V Německu už nenajdete žádný velký pivovar, který by byl německý“. K rekapitulaci hlavních globálních hráčů, největších producentů i značek blíže někdy příště. 

A konal se ještě jeden tzv. Oktoberfest. I tzv. seriózní tisk přinesl zprávu, že od 18. 9. se koná Pivní festival mnichovický. Letos prý jeho 4. ročník, v Mnichovicích, na Šibeničním vrchu. A zase pod heslem „Na Oktoberfest do Mnichova ... Nebo do Mnichovic“. Trapně jsme se nechali napálit jako školáci a 19. 9. vyrazili. V areálu (www.sibenicnivrch.cz) na nás čekalo několik nepříjemných překvapení. Akce probíhala až 24. - 28. 9. A hlavně coby „festová“ pivka byla inzerována Plzeň a Kozel. Fuj. A Primátor Weizen a English Pale Ale, Rychtář a Granát. Takže ani moc nelitujeme, že jsme nepřijeli ve správnou dobu. Vrr. Haf. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář